Schooltuinen zorgen voor betere leer- en sociale vaardigheden

https://www.dancovershop.com/nl/dancover-tuingids/broeikasgids/broeikassen-voor-stadstuinbouw.aspx

Het concept van schooltuinen is in sommige landen al meer dan 100 jaar oud. Bekend is dat de meeste kinderen graag buiten zijn – in ieder geval tot een bepaalde leeftijd – en graag in de natuur zijn. Ze zijn gewend om buiten te zijn in een tuin of een park – of verder weg in het ongerepte en wilde zoals een bos of de bergen. In de schooltuinen wordt allereerst aandacht besteed aan tuinieren, maar ze maken ook kennis met de natuur en het milieu in het algemeen. Ze zullen zien hoe veel planten kan worden gekweekt en hoe ze uitgroeien tot grote en weelderige planten – soms in een verbazend korte periode. Recente studies hebben uitgewezen dat een beetje aarde, zaden en water in een schooltuin kinderen langdurig kan interesseren voor voedsel en de natuur. Een extra voordeel is dat het samenwerken met anderen in een schooltuin het leervermogen van de kinderen in het algemeen en hun sociale vaardigheden kan versterken.

Het plezier van de natuur kan aangeleerd worden   

Op excursies naar onder meer boerderijen, zuivelbedrijven en kwekerijen maken kinderen kennis met enthousiaste vakmensen die vertellen wat zij voor werk doen. Zij kunnen kennismaken met een biologische boer, tuinman, kok of natuurgids. Een ontmoeting met deze betrokken mensen kan voor de kinderen een ervaring van onschatbare waarde zijn en ze kunnen dan zien waar het voedsel en andere zaken vandaan komen, wat de natuur voor ons betekent en nog veel meer. Maar dit soort uitstapjes kan maar een paar keer per jaar worden gemaakt buiten de school of kleuterschool om, omdat het duur kan zijn om vervoer en meer te regelen voor een grote groep kinderen. Maar hoe kunnen we de kinderen de rest van het jaar meer kennis bijbrengen over tuinieren en natuur? En wat levert het plezier in de natuur de kinderen op behalve een groeiende belangstelling voor de natuur? Uit verschillende studies blijkt dat tijd doorbrengen in een schooltuin niet alleen de belangstelling van de kinderen voor tuinieren en meer opwekt – ook hun leervermogen en sociale vaardigheden zullen verbeteren. 

Dancover heeft geschikte producten voor de schooltuin en meer  

Bij de inrichting van de buitenterreinen van een school of kleuterschool kunt u proberen in zekere zin een schooltuin te integreren. Bij een goede bodemkwaliteit kunt u direct in de grond planten. Een andere – en vaak meer stijlvolle – manier is om verhoogde tuinbedden en een of meerdere broeikassen te realiseren. Dat is meer verfijnd en zorgt voor veel betere groeiomstandigheden dan buiten. Vanaf het vroege voorjaar kunnen de kinderen zaaien en planten en de groeiende planten volgen, zodat ze kunnen zien hoe voedsel en meer wordt geproduceerd. Dankzij verhoogde tuinbedden en broeikassen kunt u verschillende bomen en struiken plaatsen, bij voorkeur fruitbomen en soortgelijke nuttige planten. Als de oogst tijdens of na de zomervakantie klaar is, moeten de kinderen alles proeven en, indien mogelijk, zelf wat voedzaams proberen te maken met hun zelfgekweekte groenten en fruit. De kinderen zullen trots zijn en plezier beleven aan het met succes kweken van planten in de schooltuin. Als bonus zorgt het proces dat zij in de schooltuin samen met hun klasgenoten beleven voor meer samenhang in de klas.

Een nieuwe generatie natuurliefhebbers en milieubeschermers

De schooltuin kan leerkrachten en anderen in staat stellen de kinderen basiskennis bij te brengen over waar wij ons voedsel vandaan halen. Een goed aangelegde schooltuin in nauwe interactie met toegewijde begeleiders kan bij de kinderen een blijvende relatie met de natuur tot stand brengen. We moeten de natuur in stand houden en voorzichtig zijn met de manier waarop we ons voedsel verbouwen. Dat gezegd te hebben, kan een schooltuin een prachtige buitenruimte creëren op elke school of ander soort instelling. De schooltuin kan jaar na jaar worden gebruikt voor kinderen van alle leeftijden. De aangelegde plekken zullen de kinderen ook een betere binding met de school geven en een verlangen om goed voor alles te zorgen, omdat ze zich veel meer verantwoordelijk voelen. Niet alleen de kinderen zullen profijt hebben van een groene en weelderige school – ook insecten, vogels en andere dieren zullen hiervan meeprofiteren. Bekijk hier enkele van de kwaliteitsproducten voor schooltuinen die wij aanbieden: https://www.dancovershop.com/nl/dancover_gids/broeikasgids/broeikassen-voor-stadstuinieren.aspx

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *